dinsdag 20 maart 2012

IJsland, houd je eigen munt!

Een paar weken geleden las ik een bericht op Business Insider dat de IJslandse overheid eraan denkt om de IJslandse kroon te verwisselen voor de Canadese dollar. Dit lijkt mij een vergissing die op de lange termijn kan leiden tot een economische crisis die vele malen zwaarder is dan die IJsland in 2008/2009 had.


De economie van IJsland heeft in 2008 en 2009 flinke klappen gekregen. De IJslandse regering pakte de crisis echter beter aan dan veel andere landen. Ze lieten de banken failliet gaan, de kroon depreciëren en worden tegenwoordig als voorbeeld gezien om een crisis aan te pakken. Uit cijfers van halverwege 2011 blijkt dat de werkloosheid slechts 5,8% bedraagt, er sinds 2009 weer een overschot op handelsbalans is en het begrotingstekort waarschijnlijk 3% bedraagt in 2011 en er een overschot op de begroting komt in 2013.

Had IJsland in 2008 geen kroon maar de Canadese dollar gehad dan hadden deze cijfers er heel anders uitgezien. IJsland kon dan en kan in de toekomst met de dollar niet aansturen op inflatie. Ze zouden dan net als Griekenland vastzitten in een monetaire gevangenis. Politici zullen natuurlijk zeggen dat IJsland nooit meer in zo'n positie als in 2008 zal komen en waarschijnlijk zal dat de eerste jaren ook zo zijn. Deze crisis zit nu nog te vers in het geheugen om dezelfde fouten te maken. Maar wat over 30/40/50 jaar?

Aan de andere kant kan het scenario ontstaan dat IJsland haar financiën prima op orde heeft terwijl Canada minder verstandig met haar financiën omspringt. Canada zou dan willen aansturen op inflatie. In dit geval zou het spaarzame IJsland daar onder lijden omdat haar tegoeden zouden luiden in Canadese dollars. IJsland zou dan inflatie importeren.

Kortom, IJsland, houd je eigen munt. Wees niet bang dat de kroon nu weinig vertrouwen geniet ten opzichte van andere munten. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Je zal het moeten verdienen en door verstandig met je natuurlijke reserves om te springen kan je een stabiel economisch fundament voor de kroon ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten