zondag 13 november 2011

Van Baalen heeft gelijk, maar begrijpt er niks van

Afgelopen zondag was europarlementariër Hans van Baalen (VVD) op bezoek bij het programma Eva Jinek op Zondag. In het programma werd de week besproken en werd de volgende vraag aan Van Baalen gesteld: zijn we niet in een project (de euro) gestapt in optimisme, zonder er de nodige politieke structuur aan te verbinden? Zie onderstaand fragment vanaf 17:17.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.



Van Baalen erkent dat de euro gepaard ging met grenzeloze optimisme en de mening dat de munt ons het leven goedkoper zal maken. Meteen daarop vertelt hij over de Nederlandse export naar het zuiden van Europa die door de euro flink toegenomen is. Dit verhaal klopt maar Van Balen vertelt echter niet waar de oorsprong ligt van deze groei en waarom de export naar het zuiden alleen maar kan krimpen naar het oude niveau, als het dat al niet heeft gedaan.

Waar de groei vandaan komt

In de periode voor de euro was in bijvoorbeeld Griekenland de corruptie al net zo hoog en belastingdienst al net zo slecht als dat het/ze nu is. Begrotingstekorten waren hoog en zo waren de rentes op de staatsschulden. Dat laatste kwam doordat de drachme die beleggers aan de overheid leenden veel minder waard zou zijn op het moment dat ze die weer terug zouden krijgen. De regering probeerde via inflatie de schulden leefbaar te houden. De inflatie was daarom hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland waardoor er op termijn gedevalueerd moest worden en dit gebeurde dan ook regelmatig. Het resultaat daarvan is dat de exportpositie van Nederland naar Griekenland verslechterd en die van Griekenland naar Nederland verbeterd.

De euro zorgde ervoor dat landen niet meer de mogelijkheid hadden tot devaluatie. De bovenstaande situatie, dat de exportsituatie van NL naar Gr. verslechterde en die van Gr. naar NL verbeterde, kwam dus niet meer voor. De euro zorgde dus niet alleen voor een groei in de Nederlandse export naar het zuiden maar ook voor een verslechterde concurrentiepositie van de zuidelijke landen die eigenlijk regelmatig een devaluatie nodig hadden.

De groei in de export heeft natuurlijk ook te maken met de vraag naar de buitenlandse producten. De vraag is gestegen doordat bijvoorbeeld de Grieken meer te besteden hadden. Dit kwam mede doordat de (semi-)overheid ruime salarissen uitbetaalde die weer werden gefinancierd met geleend geld. Omdat de salarissen in euro's luiden bleef de vraag sterk in tegenstelling tot de tijd van de drachme waar de bevolking bij een devaluatie plots veel minder Nederlandse of Duitse producten kon kopen voor hun drachme.

Waarom dit stopt

Op dit moment zijn er twee mogelijkheden voor de eurozone. Of het zuiden blijft in de eurozone of ze stappen eruit (of een splitsing tussen noord en zuid maar dat maakt voor dit verhaal weinig uit). Als het zuiden binnen de eurozone wil blijven zullen de overheden flink moet bezuinigen en snoeien. Volgens  econoom Roubini zal Griekenland om competitief te worden de lonen met 30% moeten laten dalen. Het gevolg is natuurlijk dat de Grieken minder te besteden zullen hebben wat dus zorgt voor minder vraag naar de producten uit Nederland en Duitsland waardoor de export zal afnemen.

De tweede mogelijkheid is het uit de eurozone stappen. De devaluatie die dan nodig is zou ook 30% bedragen. In een klap zal de exportpositie van Nederland verslechterd zijn en zullen de Grieken weer de concurrentie aan kunnen gaan met de rest van de wereld.

Wat er ook zal gebeuren het resultaat zal zijn dat de Griekse bevolking heel wat (opgepompte) welvaart kwijt raken en de groei van de export van landen als Nederland en Duitsland zal weer teniet gedaan worden. Meneer Van Balen en andere politici vertellen dit niet maar noemen alleen maar het voordeel van de euro: de export naar het zuiden is gegroeid. Of zij de bevolking dom houden door bewust niet te zeggen dat dit feestje binnenkort afgelopen zal zijn of dat zij niet begrijpen dat dit niet langer zal doorgaan, is mij niet bekend.

Ik ga er maar van uit dat ze het niet begrijpen, dat is het minst erge van de twee.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten