zondag 6 november 2011

Belastingverlaging kan verboden blijken te zijn

Kent u deze nog? Een paar maanden geleden schreef ik dat het mogelijk moest blijven om een overheidstekort te hebben. Een aangepaste versie stuurde ik ook naar het Financieele Dagblad.

Vandaag maakte de Duitse CDU/CSU/FDP-coalitie bekend dat ze het eens zijn geworden over een flinke belastingverlaging. Of het nodig was? Naja, de werkloosheidscijfer in Duitsland is het laagste in het land sinds jaren maar de regeringspartijen doen het niet bepaald goed in de peilingen en belastingverlagingen willen dan nog wel eens helpen.

Er is echter één probleempje...

De belastingverlaging kan wel eens in strijd zijn met de net in de grondwet opgenomen regels om begrotingstekorten en staatsschulden tegen te gaan. En natuurlijk heb je dan een oppositie (die precies hetzelfde zou proberen als zij in de regering zat) die je met deze grondwet om de oren wil slaan.

Hier leren we dus precies de les die ik in de vorige artikelen wou proberen uit te leggen. Deze wet tegen overheidstekorten zal een regering dwars zitten. Nu zou ik dat op dit punt niet heel erg vinden, belastingverlagingen voor betere verkiezingen passen bij het korte termijn denken van politici en naïviteit van de kiezers, maar als we een overheid nodig hebben die moet ingrijpen in de markt dan zitten we verkeerd bij de regering met zo'n grondwettelijke keten aan haar handen en voeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten